KURE1998
Gost Prestolnice
Igrač
Reaction score:0
1. Priča vođe
Zovem se Matej Babić (577-65).
Rođen sam 25.10.1998. godine. Hrvat sam i katolik. Roditelje ne poznajem. Kao beba sam ostavljen i odrastao sam u domu. To nije nešto što nosiš kao priču za sažaljenje, nego kao činjenicu koja te obilježi za cijeli život. Kad odrasteš bez porodice, vrlo rano shvatiš da se u ovom svijetu moraš osloniti isključivo na sebe.
Dom te nauči disciplini, ali i oprezu. Naučiš da šutiš kad treba, da gledaš i pamtiš. Nisam bio od onih koji su se gurali da budu glavni, niti sam tražio pažnju. Više sam posmatrao ljude i njihove reakcije. Ko drži riječ, ko glumi snagu, a ko nestane kad postane gusto. Te sitnice kasnije znače sve.
U tinejdžerskim godinama prvi put sam vidio kako funkcioniše hijerarhija i koliko su lojalnost i izdaja blizu jedna drugoj. Nisam tražio probleme, ali nisam ni dozvoljavao da me neko gazi. Naučio sam gdje povući liniju i kako se zauzeti za sebe bez pravljenja haosa.
Kad sam postao punoljetan, izašao sam iz sistema bez ikakve pomoći. Život je tada postao jako težak. Bez porodice, bez sigurnog krova i bez plana koji ti neko napiše. Moraš brzo odlučiti hoćeš li se slomiti ili ćeš se prilagoditi. Završio sam školu za automehaničara, jer su mi automobili i mehanika bili jedina stvar u kojoj sam imao osjećaj kontrole. Kvar ima razlog. Razlog ima rješenje. Taj način razmišljanja sam kasnije primijenio na sve u životu.
Počeo sam raditi legalno, ali vrlo brzo sam shvatio da to nije dovoljno za ozbiljan život. Krenuo sam u preprodaju automobila. Prvo sitno, oprezno, bez velikih rizika. Vremenom sam upoznao tržište, ljude i način na koji stvari funkcionišu. Siva zona se nije pojavila preko noći – ona dođe sama kad shvatiš da pravila nisu ista za sve. Kriminal nikada nisam tražio, ali me je život često gurao prema njemu.
Jedna stvar kod mene se nikada nije promijenila: nikad nisam bio impulsivan. Ne reagujem iz inata, ne pravim probleme radi ega. Ako u nešto ulazim, znam zašto i znam gdje je izlaz. Ne volim nepotrebno nasilje, jer nasilje donosi pažnju, a pažnja donosi probleme.
Vremenom sam upoznao ljude koji razmišljaju isto. Ljude bez zaleđa, ali sa karakterom. Ljude koji znaju šta znači držati riječ. Tako je polako nastajala familija PANDORA. Nije nastala zbog imena ili reputacije, nego iz potrebe za redom, sigurnošću i međusobnim povjerenjem. Kod nas se ne ostaje zbog straha, nego zbog lojalnosti.
Danas sam lider PANDORE. Ne zato što sam najglasniji, nego zato što znam slušati, procijeniti i donijeti odluku kad treba. Moj put nije brz. Idem polako prema vrhu, jer znam da samo ono što se gradi strpljivo može trajati. Dugoročni cilj je jasan: preuzeti kriminalnu scenu, ali bez haosa i otvorenih ratova – kroz organizaciju, strukturu i kontrolu.
2. Priče viših članova
- Alan Beverly – teren i disciplina
Marko je zadužen za teren i unutarnji red. Ne voli pažnju i ne priča puno, ali zna prepoznati problem prije nego eskalira. Brine da se odluke sprovode kako treba i da se red unutar PANDORE poštuje.
- Nemanja Vasic – logistika i vozila
Dino je došao kroz posao s automobilima. Zadužen je za vozila, rute, garaže i logistiku. Njegovo znanje omogućava da se poslovi odvijaju bez nepotrebnog rizika i privlačenja pažnje.
3. Kako i gdje su se sastajali viši članovi?
Viši članovi PANDORE se nikada ne sastaju na mjestima koja privlače pažnju. Uvijek se biraju lokacije koje izgledaju obično, ali su sigurne.
- garaže i radionice
- privatni stanovi na mirnim lokacijama
- napušteni objekti i parking zone za brze sastanke
Sastanci su kratki i jasni. Telefoni se drže po strani, informacije se dijele samo onoliko koliko je potrebno. Svaki sastanak ima svrhu – planiranje, procjenu rizika ili rješavanje problema.
4. Zašto je osnovana familija PANDORA?
PANDORA je osnovana zbog sigurnosti, reda i kontrole.
Pojedinac u kriminalnom svijetu ne traje dugo. Organizacija daje stabilnost i zaštitu. Cilj nikada nije bio haos, već sistem u kojem svako zna svoje mjesto i odgovornost.
5. Tip familije
Kriminalna organizacija
Iako postoje legalni poslovi kao pokriće, identitet i snaga PANDORE leže u kriminalnim aktivnostima. Razlika je u načinu – sve je planirano, kontrolisano i bez nepotrebne buke.
5.1 Detaljan opis RP-a (legalno i ilegalno)
- Legalne aktivnosti
- preprodaja vozila
- auto-radionice i garaže
- transport i usluge vezane za logistiku
- Ilegalne aktivnosti
- polulegalna i ilegalna preprodaja vozila
- reket i “zaštita”
- poslovi u sjeni i zastrašivanje rivala
- RP pravila
- poštovanje hijerarhije
- informacije se stiču IC
- posljedice su trajne
- sila je uvijek zadnja opcija
6. Trenutno stanje organizacije
PANDORA je stabilna i organizovana familija sa jasnom strukturom. Ne širi se naglo, ali se širi sigurno. Lojalnost je visoka jer se članovi biraju pažljivo. Izdaja se ne toleriše, a problemi se rješavaju interno.
7. Ciljevi i motivacije
Kratkoročno: stabilizacija poslova i ljudi
Srednjoročno: širenje uticaja i kontakata
Dugoročno: preuzimanje kriminalne scene kroz red i kontrolu
Motivacija PANDORE nije brz profit, nego dugoročna moć i stabilnost.
8. Zaključak / poruka
PANDORA nije skup ljudi – to je sistem.
Kod nas nema impulzivnosti, nema izdaje i nema nepotrebne buke.
Poruka je jasna:
„Drži riječ. Budi lojalan. Razmišljaj unaprijed.“
Ko poštuje red – traje.
Ko ne poštuje red – nestane.