C
cofy
Gost Prestolnice
Igrač
Reaction score:0
1. Priča vođe – Filip Moretto
Moje ime je Filip Moretto. Rođen sam u Šapcu, u kraju koji ne oprašta greške, ali nagrađuje pametne. Odrastao sam bez velikih priča – otac je radio na carini, majka je držala malu tezgu na pijaci. Naučen sam da se ne borim silom, već rečima. Međutim, ulica ne pita kako znaš – pita koliko si spreman da izgubiš da bi nešto dobio.
Sa 16 godina sam po prvi put stao iza volana – ne auta, već operacije. Mala šema preprodaje cigareta sa kamiona koji "slučajno" nisu stigli do granice. Niko nije ni primetio da je klinac u pozadini sve vodio. Naučio sam da je moć u tišini, u mreži koju gradiš, ne u galami koju praviš.
Godinama sam gradio kontakte. Na jugu sa Albancima, na severu sa Mađarima. Ali centar svega bio je Šabac. Ne Beograd, ne Novi Sad. Šabac – grad između, gde se sve može dogovoriti. Tu sam sreo Armando Madelu, bivšeg legionara koji je doneo vojnički um u moj haos. Bio je strateg, hladan i precizan. Ja sam bio lice. On je bio senka.
Zajedno smo stvorili "Zajednicu Šabačkih Arapa". Ime je došlo iz poštovanja prema onima koji trguju, ratuju i dogovaraju se – uvek sa ponosom i poštovanjem. Nismo želeli da budemo još jedna grupa u haosu. Želeli smo da budemo institucija.
Moja motivacija? Da Šabac više nikad ne bude sporedna stanica. Da bratstvo postane pravilo, a ne izuzetak. Da se ime Moretto ne izgovara šapatom, već sa poštovanjem.
2. Priče viših zaposlenih
Armando Madela
Nekad vojnik, danas strateg. Armando ne govori mnogo. Ali svaki plan, svaki pokret, nosi njegov pečat. Nakon što je napustio francusku Legiju stranaca, vratio se na Balkan da pronađe "rat s razlogom". Našao ga je pored Moretta. Njegova motivacija nije novac – već red u haosu, kontrola u svetu koji se raspada. On ne voli reč "mafija". On voli reč "mehanizam" – jer sve mora da funkcioniše, kao sat.
3. Kako i gde su se sastajali viši službenici?
Sastanci su se obavljali u starom skladištu pored reke Save, kamufliranom kao firma za uvoz/izvoz tekstila. Zvali smo ga "Košnica", jer je sve brujalo od informacija i ljudi, ali spolja je delovalo napušteno. Sastanci su uvek bili noću, sa strogim merama sigurnosti – bez telefona, bez oružja za stolom. Samo reči i dogovori.
4. Zašto ste odlučili da osnujete familiju?
Jer je vreme da se Balkan prestane deliti na sitne bande. Vreme je da se stvori porodica koja zna pravila, ali ih i postavlja. Ljudi su tražili red u svetu bez pravila – mi smo im ga ponudili. Ne da vladamo silom, već autoritetom. Familija je osnovana jer je bio potreban stub, organizovana sila koja zna kada da udari, a kada da ćuti.
5. Tip familije: Kriminalna
5.1 Legalne aktivnosti:
- Firma za uvoz/izvoz (tekstil, elektronika) – fasada za transport robe.
- Kafane i barovi u Beogradu i okolini – mesta za operacije, ali i za pranje novca.
- Konsultantska agencija za "bezbednost i logistiku" – pokriće za prikupljanje informacija.
Ilegalne aktivnosti:
- Krijumčarenje (alkohol, cigarete, oružje)
- Zastupanje u reketiranju lokalnih biznisa
- Noćne otmice i zastrašivanje (isključivo ciljano)
- Pranje novca kroz legalne poslove
- Tržište uticaja – kontrola tendera, nameštanja ugovora, lokalna politika
RP se bazira na realističnim poslovima. Nema "Rambo" scena. Sve je urađeno s merom – dogovori, zakulisne radnje, infiltracija. Informacija je vrednija od metka.
6. Opis trenutnog stanja organizacije
Trenutno imamo 8 lojalnih članova sa jasno podeljenim ulogama. Svi imaju odobrene RP biografije. Delujemo iz Šapca, ali uticaj se širi ka Loznici i delovima Beograda. Fokus je na stabilnosti, diskreciji i regrutaciji pouzdanih ljudi. Svaki član prolazi RP test lojalnosti pre pristupa.
7. Ciljevi i motivacije vaše organizacije
- Uspostaviti mrežu uticaja na Balkanu bez upotrebe sirove sile.
- Pretvoriti familiju u strukturu koju ljudi poštuju – ne samo zbog straha, već zbog principa.
- Održavati RP realističan, fokusiran na politiku, infiltraciju i međuljudsku dinamiku.
- Regrutovati mlade igrače i podučiti ih pravom kriminalnom RP-u.
- Stvoriti RP svet u kome se svaka akcija meri, a posledice osećaju.
8. Zaključak / Rezime / Poruka
"Zajednica Šabačkih Arapa – Bratstvo Moretto-Madela" nije još jedna grupa željna brzog para. Mi nismo buka, mi smo tišina pre oluje. Ne glumimo mafiju – mi igramo ljude. Ljude sa slabostima, ciljevima, strahovima. Naš RP je priča – o časti, izdaji, borbi za mesto pod suncem. Ako nas prihvatite, nećete dobiti organizaciju – dobićete priču vrednu pamćenja.
Logo servera :