C
Coplek
Gost Prestolnice
Igrač
Reaction score:2
ŠTO JE TO ROLEPLAY?
RP (Role Play) je simulacija stvarnog zivota od strane igraca koji se prikljuci serveru. Kada igrate na RP serveru, vazno je shvatiti kako morate da se ponašate u skladu sa karakterom i istorijom vašeg IC karaktera i situacijama igranih uloga. Ako ste se upravo registrovali i kreirali lik, onda ste građanin države koji mora poštivati zakon. Roleplay ne zapocinje nekom radnjom, roleplay zapocinje onog trenutka kada udjete na server. Što znaci svaki igrac nakon sto je kreirao karaktera mora imati FEAR tjst strah za svoj zivot, te se u skladu sa tim mora ponasati.
ŠTO NAPRAVITI NAKON KREIRANJA KARAKTERA?
Nakon kreiranja samog karaktera u igri za svakog pravog roleplay igraca vrlo je vazno da kreira backgorund tjst pozadinsku pricu i biografiju svog karaktera na forumu u Roleplay sekciji - Karakteri.
Na temelju navedene price i biografije gradite pricu svog karaktera i ponasate se u skladu sa manama, vrlinama i ostalim sto ste naveli u toj biografiji i pozadinskoj prici.
Vrlo je vazno nakon samog kreiranja karaktera postivati prometna pravila, kako nebi doslo do otvaranja dosijea od strane policije odmah nakon ulaska na server, te samim tim krsenja FEAR-A.
Preporucljivo je da se povezete sa ostalim igracima, upoznate sto vise ljudi mozete, te da forsirate sam roleplay što znači ne trcite nema potrebe za trcanjem, u RL necete trcati okolo nego cete hodati gledajte da uzivate u roleplayu, a ne da nekud zurite.
Mozete se zaposliti u drzavnim organima, osnovati svoju familiju, advokatsku firmu, bilo kakvu drugu legalnu firmu ili pak mozete otici u kriminalne vode.
VAŽNO!
1. Prilikom svake interakcije razmisljajte o posljedicama za vaseg karaktera, te o tome kako niste besmrtni(nemojte glumiti da ste netko a zapravo ste nitko, status morate steci kroz roleplay)
2. Naucite gubiti u roleplayu, ovo je vrlo vazno jer kako bi roleplay svima bio kvalitetan ne mozete uvijek izaci kao pobjednici, jednostavno nekad mora doci do toga da izgubite
3. Vrlo je vazno razlikovati IC i OOC, a razliku mozete vidjeti ispod
4. Do svih IC informacija dolazite kroz roleplay, pitate policiju, druge gradjane itd...
SVAKA ROLEPLAY RADNJA IMA UZROK, RADNJU I POSLJEDICU
------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------
RAZLIKA IZMEDJU OOC I IC
----------------------------------------------------------------------------------------------
RAZLIKA IZMEDJU OOC I IC
-------------------------------------------OOC------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------IC-------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OOC - Out of Character - koristi se SAMO u /o /b i /report chatovima. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- IC - In Character(u vezi vašeg lika), IC se koristi u svim chatovima u igri osim
Služi za pricu o svemu što nema veze sa trenutnom situacijom u igri. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- /o ; /b i /report, služi za komunikaciju za drugim igracima i u njega se pise samo
Sve informacije koje saznate preko discorda ili bilo cega drugog a da nije --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ono što ima veze s igrom, u to spada naravno i In game voice chat kao sredstvo
saznao vas karakter spadaju u OOC informacije i ne smiju se koristiti u IC svrhe. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- glavne komunikacije
KAKO KORISTITI /ME I /DO KOMANDE
---------------------
/ME komanda sluzi za izvrsavanje radnje znaci radnja koju odradjujete tjst izvrsavate u datom momentu npr:
(( /me laganim pokretom zavlaci ruku u jaknu, te trazi nesto ))
/DO komanda sluzi za opisivanje same radnje ili predmeta koji se nalaze i za koje ste prethodno iskoristili /do komandu npr:
(( /do u jakni bi pronasao novcanik, cigare, upaljac i maramice ))
Nakon toga mozete nastaviti na nacin da cete ponovno koristiti me komandu
(( /me vadi novcanik, te ga otvara i vadi pasos ))
Eh sad ukoliko zelitem ozete nastaviti ili mozete zavrsiti radnju /do komandom
(( /do pasos bi izvadio iz najveceg pretinca, te bi ga predao policajcu ))
/ME i /DO komande mozete koristiti u razlicitim situacijama, ali one se uvijek koriste za one radnje koje ne mozete prikazati fizicki znaci ne koristitie /me otvara vrata jer je to vidljivo.
/DO komanda se takodjer moze koristiti na sljededci nacin npr. bolnicar pregledava osobu.
(( /me pali vagu, te ocitava broj ))
I sad doktor napise pitanje
(( /do koliko bi vaga prikazala? ))
Ovdje se igra na temelju povjerenja i dobrog roleplay-a gdje igrac mora odgovoriti na nacin da upise svoju tezinu isto /do komandom npr:
(( /do vaga bi prikazala 90 kg ))
/ME i /DO komande vrlo su vazan dio roleplaya i potrebno ih je svladati, same komande su vrlo jednostavne za shvatiti, ali praksa je ono sto ce vam pomoci da ih koristite kako treba.
NAPOMENA: Na isti nacin bi sluzbenici drzavnih organa trebali raditi kada pisu kazne pisati da vade blok i olovku itd itd, takodjer pri ubacivanju lica u vozilo izrpati otvaranje vrata samo ubacivanje ima puno nacina da se ubaci lice u vozilo pomocu /do gdje se mogu postavljati pitanja /do da li bi udario glavom itd itd...
/ME komanda gotovo uvijek mora imati odgovor /do komandom.
Takodjer do komanda se moze koristiti na nacin da prilikom upoznavanja sa nekim kada mu pridjete date kratak opis sebe kako bi znao sa kim prica i kako se moze obracati, preko /do komande znaci mozete dati informacije igracu nasuprot vas koje on onda moze koristiti u roleplayu npr:
(( /do J.M(inicijali), visok 194cm, krupan tezine cca 110kg sa tetovazom leptira na desnoj ruci, crne kose i dugih brkova ))
Ili za npr opisivanje straha da prikazete nek istrah kada ste npr ispred policije ili na sudu
(( /do pricao bi preplasenim glasom s obzirom na to da je posten covjek, ali laze ))
Znaci cilj do komande je da ili poblize opisete radnju ili predmet, ili da je koristite kako bi igracu sa kojim roleplayate dali dodatne informacije
EVO JEDAN PRIMJER ROLEPLAY-A NARAVNO NIJE NAJBOLJI PRIMJER I MOJA VOZNJA U VIDEU NIJE ZA PRIMJER, ALI SE MOZE VIDJETI KAKO TO IZGLEDA ROLEPLAY TAKODJER ISPRIKE ZA LOSIJU KVALITETU.
ZELIM VAM SRETAN I UGODAN ROLEPLAY
---------------------
/ME komanda sluzi za izvrsavanje radnje znaci radnja koju odradjujete tjst izvrsavate u datom momentu npr:
(( /me laganim pokretom zavlaci ruku u jaknu, te trazi nesto ))
/DO komanda sluzi za opisivanje same radnje ili predmeta koji se nalaze i za koje ste prethodno iskoristili /do komandu npr:
(( /do u jakni bi pronasao novcanik, cigare, upaljac i maramice ))
Nakon toga mozete nastaviti na nacin da cete ponovno koristiti me komandu
(( /me vadi novcanik, te ga otvara i vadi pasos ))
Eh sad ukoliko zelitem ozete nastaviti ili mozete zavrsiti radnju /do komandom
(( /do pasos bi izvadio iz najveceg pretinca, te bi ga predao policajcu ))
/ME i /DO komande mozete koristiti u razlicitim situacijama, ali one se uvijek koriste za one radnje koje ne mozete prikazati fizicki znaci ne koristitie /me otvara vrata jer je to vidljivo.
/DO komanda se takodjer moze koristiti na sljededci nacin npr. bolnicar pregledava osobu.
(( /me pali vagu, te ocitava broj ))
I sad doktor napise pitanje
(( /do koliko bi vaga prikazala? ))
Ovdje se igra na temelju povjerenja i dobrog roleplay-a gdje igrac mora odgovoriti na nacin da upise svoju tezinu isto /do komandom npr:
(( /do vaga bi prikazala 90 kg ))
/ME i /DO komande vrlo su vazan dio roleplaya i potrebno ih je svladati, same komande su vrlo jednostavne za shvatiti, ali praksa je ono sto ce vam pomoci da ih koristite kako treba.
NAPOMENA: Na isti nacin bi sluzbenici drzavnih organa trebali raditi kada pisu kazne pisati da vade blok i olovku itd itd, takodjer pri ubacivanju lica u vozilo izrpati otvaranje vrata samo ubacivanje ima puno nacina da se ubaci lice u vozilo pomocu /do gdje se mogu postavljati pitanja /do da li bi udario glavom itd itd...
/ME komanda gotovo uvijek mora imati odgovor /do komandom.
Takodjer do komanda se moze koristiti na nacin da prilikom upoznavanja sa nekim kada mu pridjete date kratak opis sebe kako bi znao sa kim prica i kako se moze obracati, preko /do komande znaci mozete dati informacije igracu nasuprot vas koje on onda moze koristiti u roleplayu npr:
(( /do J.M(inicijali), visok 194cm, krupan tezine cca 110kg sa tetovazom leptira na desnoj ruci, crne kose i dugih brkova ))
Ili za npr opisivanje straha da prikazete nek istrah kada ste npr ispred policije ili na sudu
(( /do pricao bi preplasenim glasom s obzirom na to da je posten covjek, ali laze ))
Znaci cilj do komande je da ili poblize opisete radnju ili predmet, ili da je koristite kako bi igracu sa kojim roleplayate dali dodatne informacije
EVO JEDAN PRIMJER ROLEPLAY-A NARAVNO NIJE NAJBOLJI PRIMJER I MOJA VOZNJA U VIDEU NIJE ZA PRIMJER, ALI SE MOZE VIDJETI KAKO TO IZGLEDA ROLEPLAY TAKODJER ISPRIKE ZA LOSIJU KVALITETU.
ZELIM VAM SRETAN I UGODAN ROLEPLAY
Last edited: